Fanøs kultur, natur og historie
Fanøs kultur, natur og historie

Sven Gréen: 10 haver i Sønderho på Fanø

Fanøs kultur, natur og historie > 10 haver i Sønderho

Tio trädgårdar i Sønderho på Fanø. Ti haver i Sønderho

Beskrevet, tegnet og fotograferet af Sven Gréen i 1934
ForsidenSven Gréens indledningOversigtskortHave 1Have 2Have 3 og 4Have 5Have 6Have 7Have 8Have 9Have 10

Have nr. 7. Gammel Byvej 5 og Nord Land 2. "Købmand Lorenzen"




Fig. 1. Den gamle pumpe midt imellem blomsterne. I baggrunden J.W. Thomsens fotografiske atelier med de store ovenlysvinduer, i dag Ravsmedens hus.

Huset er usædvanligt stort beroende på, at den østlige del en indrettet som købmandsforretning [I dag museumsbutikken Lorenzens]. Alene det usædvanlige, at en dør og selv vinduer findes i gavlen, tyder på, at det er noget specielt. Vinduerne er dertil betydeligt større end sædvanligt. Haven er imidlertid ægte nok. Den er forsænket omkring en meter under vejens niveau og er for størstedelen omgivet af en mægtig bukketornshæk. Indgangen fra vejen virker fuldstændig tilfældigt valgt, men placeringen af frugttræer og bærbuske gør, at man ikke bemærker det meget. Man får nærmest en følelse af, at havens anlægger har ladet vejen gå ind i et hjørne af haven.
Den gamle pumpe af træ, som man støder på, virker som et monument, et minde fra en svunden tid, sådan som den står omgivet af blomster.


Fig. 2. En berså (en løvhytte eller et lysthus uden loft), hvor man ikke ses . . . men kan høre! I baggrunden "Harrebys Hus", Landevejen 38.

I stedet for at lade hækken fortsætte helt ud til det sydvestlige hjørne bøjer den af og danner den herligste løvhytte (berså), fra hvilken man har et godt overblik over indgangen og det meste af haven. Den centralt beliggende runde blomstergruppe består af skinnende hvide Fru Karl Druschki-roser omgivet af en lav egehæk. De øvrige grupper er helliget hver sin blomst. En gruppe er overstrøet af brandgule liljer, en anden af stormhatte, en tredie af morgenfruer og en fjerde af . . . . radiser! En række krysantemummer kanter gangen, og i stakittet slynger lathyrus sig lige så let og graciøst, som vinen hænger mørkegrønt og tungt ud over husmuren. Kartoflerne har deres egen private lille have, medens de øvrige grøntsager er forvist til husets bagside, hvor de kæmper med nogle syrenbuske om lys og luft.

Havens sydøstlige del er mere vild. Ribs- og stikkelsbærbuske danner et uigennemtrængeligt buskads, ud af hvilket pære- og æbletræers stammer skyder op. Alligevel findes der plads i sandet nedenunder til en masse blomstrende planter.

< Til forsiden | Til have nr. 8 >

Publiceret 25. oktober 2022. Redaktion og tilrettelæggelse: © - Aldus.dk