Fanøs kultur, natur og historie
Fanøs kultur, natur og historie

Sven Gréen: 10 haver i Sønderho på Fanø

Fanøs kultur, natur og historie > 10 haver i Sønderho

Tio trädgårdar i Sønderho på Fanø. Ti haver i Sønderho

Beskrevet, tegnet og fotograferet af Sven Gréen i 1934
ForsidenSven Gréens indledningOversigtskortHave 1Have 2Have 3 og 4Have 5Have 6Have 7Have 8Have 9Have 10

Have nr. 2. Sønder Land 16. ”Christiane Anthonisens hus”




Fig. 1. Forhaven er oftest at finde på sydsiden af huset.

Som man delvist kan se af vinduernes placering, er huset bygget i tre omgange. Bedst havde det været, om tegningerne havde kunnet vise rummenes placering, men i intet tilfælde fandtes på min forespørgsel nogen tegning af huset, og at måle huset op indvendigt, fandt jeg ville falde uden for rammerne af mit arbejde.

Det, som først falder i øjnene her, er den usædvanligt tydelige inddeling af haven. Syd for huset er den delt i ikke mindre end tre dele, adskilte af stakit. Alt i alt findes her ikke mindre end syv havelåger. Den første del af forhaven beskyttes i øst af en syrenhæk. Ind mod huset findes et mindre stenparti og i øvrigt stauder ud mod vejen og ind mod den næste del af haven. Næste afdeling omfatter en græsplæne, i hvis midte flagstangen står, omgivet af nogle lave stauder. Ud mod vejen står to store kastanjetræer (Aesculus hippocastanum), som tydeligvis ikke bryder sig om klimaet. Nogle blodribs (Ribes sanguineum) mellem dem trives bedre. Den tredje afdeling er helliget blomster. På vestsiden giver en tre meter høj bukketornshæk læ, og inden for den står et lille æbletræ. Ud langs gangene sløser Nepeta Mussinii (Blåkant) med sin blålilla farvepragt, ind mod det hvidkalkede hus skinner mægtige orangegule liljer, ved indgangen lover kraftige krysantemummer et senere blomsterflor, og mod stakittet hviler pæonerne deres tunge mørkerøde hoveder.

Fig. 2. Der fordres læ.

Går vi om på bagsiden af huset ind gennem lågen mod øst, støder vi først på en lille separat have udelukkende med Dahliaer (georginer), som ser ud til at trives godt her, selvom der er temmelig skyggefuldt. Afslutningen udgøres af en gammel hyld. Bag denne udvider udsigten sig, vi ser ned i den forsænkede køkken- og frugthave, som mod omverdenen er omgivet af høje bukketornshække, og adskilt fra huset af en halv meter høj buksbomhæk. Græsset vokser helt ind til husets mur, og fortsættes af mos, som klynger sig fast i pudsen, men først kommer rigtig i vækst oppe på stråtaget.

< Til forsiden | Til have nr. 3 og 4 >

Publiceret 25. oktober 2022. Redaktion og tilrettelæggelse: © - Aldus.dk