Til forsiden Fanø fotograferet af Hans Pors Fanø fotograferet 1931 af Hans Pors

Kurhotellet ved Fanø Bad. Fotograferet af Hans Pors i Silkeborg

Kurhotellet ved Fanø Bad
Kurhotellet Fanø Vesterhavsbad åbnede i 1892 som det første kur- og badehotel i Danmark. Bag hotellet stod A/S Fanø Nordsøbad med bl.a. tysk kapital, men efter en likvidation i 1904 blev selskabet rent dansk og fik navnet Fanø Vesterhavsbad A/S. "Kurhotellet var fornemt og pompøst med den store kursal med fløjdøre ud mod havet og stor balkon. Her boede de fornemme gæster. Der var et 10-mands stort orkester, der spillede til middagene. Speciel påklædning var påkrævet. Til middag kl. 19 på hverdage skulle man være iført smoking, og om lørdagen kjole og hvidt. Damerne var i flotte rober med diadém eller esprit i håret. Det var som i 'Tusind og én nat' - meget elegant". Således har en af tjenestepigerne på hotellet udtalt sig i 1922 til Fanø Ugeblad. (Efter Mit Fanø).
Som med Hotel Kongen af Danmark gik det ikke alt for godt med økonomien, men i 1965 blev der gjort et krampagtigt men forgæves forsøg på at sætte nyt liv i hotellet, og det blev genindviet med gallasouper og "James Last and His Orchestra". Få år senere blev hotellet købt af byggematadoren Bøje Nielsen, Dansk Totalentreprise, der rev det ned og opførte det nuværende 'Danlands Feriecenter Vesterhavet', der blev indviet i 1974. (Hans Pors foto nr. 0406-00). Hans Pors' billeder er publiceret i samarbejde med © Lokalhistorisk Arkiv i Silkeborg.
Udsnit af turistkort fra 1948
Fanø Vesterhavsbad. Vest for den store vendeplads ses Kurhotellet. I centrum ses Hotel Kongen af Danmark. Udsnit af turistkort fra 1948.
Turistplakat fra Fanø Nordsøbad
Turistplakat fra Fanø Nordsøbad ca. 1900-1904. De to pompøse Kurhotellet og Kongen af Danmark står klar til at tage imod velhavende danske og tyske sommergæster.

Publiceret 16. februar 2006. Idé, research, og layout: © - Aldus.dk.