Til forsiden Fanø fotograferet af Hans Pors Fanø fotograferet 1931 af Hans Pors

Hotel Kongen af Danmark. Fotograferet af Hans Pors i Silkeborg

Kongen af Danmark Fanø Bad
Hotel Kongen af Danmark opført 1893 og Fanø Vesterhavsbads flagskib og store stolthed. Men på trods heraf gennem årene drevet med skiftende held og økonomi. I 1928 blev det hærget af en så voldsom brand, at det i lang tid var usikkert, om det ville blive genopført. Men hoteldirektør H. Schelde Bang fra Central Hotel i Esbjerg overtog ruinen, genopbyggede hotellet og kunne åbne det for publikum igen til sæsonen 1929, og i de næste 10 år havde det utivlsomt sin bedste tid. I en annonce hed det, at "hotellet var udstyret med al moderne komfort, herunder elektrisk lys, centralvarme, varmt og koldt vand. Værelser med telefon og bad og på hver etage komfortable badeværelser og styrtebade. Der er hyggelige opholdssaloner og under middagen spiller hotellets musikkapel. Annex Villa 'Erica' ligger lige over for hotellet med pragtfuld udsigt over havet." Til venstre ses Villa Anita. (Hans Pors foto nr. 0407-00).
Efter 2. Verdenskrig var tiden blevet en anden og en fornuftig rentabilitet kunne ikke opnås. En omtumlet tilværelse med skiftende ejere som Den rejsende Højskole gjorde kun situationen værre og i slutningen af 1989 blev det stolte hus endelig revet ned.

Hotel Kongen af Danmark i "Op på ørerne - Vi er kørende" 1978

Poul Nesgaard og Thomas Vinding laver akrobatik på hotellets store trappe
Hotel Kongen af Danmark i Op på ørerne - Vi er kørende 1978 I dag er det nok kun fra Danmarks Radios børneserie "Op på ørerne, vi er kørende" fra 1978 med Poul Nesgaard og Thomas Winding, at de fleste husker Hotel Kongen af Danmark, ad hvis gigantiske trappe Poul Nesgaard og Thomas Vinding lader sig tumle ned. Udsendelse kan i øvrigt genses på DR's dvd "Thomas Vinding - Mere end stemmen. Gensyn med en hel generations tv-barndom". Udgivet af Nordisk Film, 2009. Kan lånes på bibliotekerne.
Udsnit af turistkort fra 1948
Fanø Bad. I centrum ses Hotel Kongen af Danmark. Langs Kystvejen nord på følger Villa 'Anita' og Villa 'Sandhill'. Vest for den store vendeplads ses Kurhotellet. Udsnit af turistkort fra 1948.


Hans Pors' billeder er publiceret i samarbejde med © Lokalhistorisk Arkiv i Silkeborg.
Op på ørerne - Vi er kørende
Børne-tv-serien "Op på ørerne - Vi er kørende" bestod af 12 udsendelser udsendt i januar, februar, marts og november og december 1978.

Publiceret 16. februar 2006. Opdateret 28. maj 2010. Idé, research, og layout: © - Aldus.dk.