Fanøs kultur, natur og historie
Fanøs kultur, natur og historie

Sven B. Anthonisen om Poul Ørums roman Lyksalighedens ø

Fanøs kultur, natur og historie > Lyksalighedens ø

Lyksalighedens Ø med omslag tegnet af Ib Spang Olsen Lyksalighedens Ø med omslag tegnet af Ib Spang Olsen.

Lyksalighedens Ø på Fanø


Om Poul Ørums roman fra 1958 fortalt af Sven B. Anthonisen
Lyksalighedens Ø ligger ude vest for Nordby og Kikkebjerg. I det, der bliver kaldt Jørgen N. Hansens plantage, ligger øen i søen på øen. På den lille ø midt i den lille plantage foregår en væsentlig del af handlingen i Poul Ørums roman fra 1958, og når han taler om øen i søen på øen , er der tale om en lille ø i en udgravet sø på Fanø. I mange år var det en "lystskov", hvor mange tog ud på familieture, og hvor mange børn drog til for at opleve og lege det anderledes og fantasifulde. Mange fannikere kan stadig i dag huske deres legen på øen i søen. Det var et frirum. I dag er plantagen rundt om søen præget af, at en flok fredelige heste kan nyde skovens ro og skygge.

Den kinesiske pagode Den kinesiske pagode.
Poul Ørum beskriver to børns møde med de voksnes verden. Børnene Jes og Emilie lever deres hemmelighedsfulde og fantasifulde liv på øen i søen. Ørum starter sin bog sådan: "Midt inde på øen i havet, i den stump plantage som folk kalder Lystskoven, lå der en ø. Nu er det mange år siden, at børnene sad skjult under fyrrebusken i en knoldet hulning. Den svajede op mod deres rygge og var foret med ru nåle og varm af eftermiddagssol, endnu når skyggerne blev lange og aftenluftningen kom ind fra havet for at hviske besværgende i trækronerne over Den kinesiske Pagodes svaje tag. Den hviskede som Emilie: Nu sidder vi her på øen i søen på øen".

Børnene fantaserer om, hvad der foregår på øen og i huset, som de kalder Den kinesiske Pagode. Den beskrives som "blå med lakrøde stafferinger. Taget var sort og de svaje vindskeder gule, og også vinduesrammerne var lakrøde i de blå vægge. De nederste ruder var af farvet glas, røde og flaskegrønne...", og børnene fantaserer om pagoden med grønne diamanter, brokade med guld, sølv og purpur og et alter med en gud af guld. Børnenes fantasi sættes op imod den virkelighed, de oplever: Den kinesiske pagode er stort set tom, deres elskede bedstefar bliver syg og dør, og de følger et ungt elskende pars tragiske skæbne. Børnenes oplevelser skaber frygt, men over frygten ser børnene også håb — eller som Ørum formulerer det: "Højt over tågen stod en enlig matgul stjerne". — Ørum har en enestående evne til at beskrive børnenes verden og tankegang.

Målebordsblad fra 1910 ses både pagoden og kanaler På dette målebordsblad fra 1910 ses både pagoden og kanaler.

Den lille plantage ligger der endnu, men øen i søen kan være svær at finde. Søen er godt tilvokset med siv og kun svagt fornemmer man, at der kan have været en sø. Og huset — "den kinesiske pagode" — er for længst forsvundet.

Skibsreder Jørgen N. Hansen Jørgen N. Hansen
Jørgen N. Hansen var en af Nordbys mange skippere og skibsredere, der havde tjent gode penge i 1870'erne og 1880'erne. Han havde i mange år sejlet med sit skib "Dora", og da han gik i land brugte han nogle af sine penge til at skabe plantagen ude i klitterne. Han opkaldte plantagen efter sit skib, og på gården, der ligger i den østlige ende af plantagen, sidder der i dag et navneskilt, der mest ligner et skibsskilt. På navneskiltet står selvfølgelig "Dora".
Navneskiltet Dora

Jørgen N. Hansen var ikke den eneste, der på det tidspunkt var aktiv i "plantningssagen". Det var hans bror også. Han skabte det, vi i dag kender som "Boghandlerens Plantage". I øvrigt var Jørgen N. Hansen far til kaptajnen på briggen "Claus", hvis tragiske stranding i 1897 er kendt af mange på Fanø.

I slutningen af 1800-tallet blev der mange steder på Fanø udført beplantninger — små og store plantager mellem klitterne og på de store hedearealer. Ikke alle fanøboere var lige begejstrede for beplantningerne, det viser en lille historie, som distriktslæge Lorck fortæller. Han mødte en gammel kone under nogle høje træer, og da den gamle kone stod stille og ligesom snappede efter vejret, spurgte Lorck hende, om hun var syg. "Nej", svarede hun, "men jeg kan næppe drage min ånde her i skoven imellem de mange træer".

Plantagen "Dora" er her endnu, "Lyksalighedens Ø" er stadig læseværdig og tilgængelig. Se links til bibliotekerne herunder.

Sven B. Anthonisen



Har du ikke selv bogen?
"Lyksalighedens Ø" kan naturligvis lånes på biblioteket. Er du låner på bibliotekerne i Nordby, Sønderho eller Esbjerg, kan du låne den som enten bog, e-bog eller net-lydbog. Klik på dette link og bestil/reservér direkte.
Ønsker du at låne den fra en andet bibliotek, kan det ske gennem disse links til bibliotek.dk: Bog eller E-bog.

Anvendt litteratur og noter Sagt om Lyksalighedens Ø
Har du lyst til at abonnere på mine nyhedsbreve om Fanøs kultur, natur og historie? Det koster ikke noget!
3-4 gange om året vil du modtage en hilsen med nye historier om Fanø.
     
     
Se også mit arkiv med sidste nyhedsbreve eller • mine første 20 nyhedsbreve

Publiceret 10. oktober 2020. Redaktion og tilrettelæggelse: © - Aldus.dk