Stykker til Fanøs kultur, natur og historie. Redigeret af Per Hofman Hansen

Mit Fanø - de uanede muligheders ø. Fanø 2013 guiden

Dansksproget versionIn deutscher SpracheEnglish Language
Min forside > Stykker til Fanøs kultur og historie > Mit Fanø - de uanede muligheders ø
Den sjældne Baltisk ensian fotograferet 3. september 2012 ude på engen på Halen
MIT FANØ - de uanede muligheders ø
Af Per Hofman Hansen
Siden 1965 har jeg holdt sommerferie i Sønderho. Her stiftede jeg første gang bekendtskab med Fanøs kultur, byggeskik og søfartshistorie. Her hørte jeg første gang om malerne Exner, Rohde, Heinemann, Dohm og mange andre, og her blev jeg bekendt med Vadehavet og dets fugleliv, klitterne, heden og engene. Gennem læsning af bla. Kromanns "Fanøs historie" og Niels Frederiksens "Sønderho - en skipperby i Vadehavet" (som i øvrigt udkommer i en nye udgave i april 2013) blev jeg optaget af øens utrolige historie. Alt dette gjorde mig blot endnu mere interesseret i Fanøs natur og historie. Så gennem årene har jeg foretaget et utal af udflugter til sjældent besøgte lokaliteter. Blandt mine yndlingsture, som har givet mig store oplevelser og glæder, har jeg derfor lyst til at delagtiggøre dig i nogle få af dem:

Havside Bjerge-turen
Her krydser du tværs over Fanø. Det nemmeste er at begynde din tur fra stranden ved bunkeren "Be free". På turen, som du helt sikkert får helt for dig selv, møder du et fredfyldt, men meget varieret landskab med hede, eng, mose og klitter i alle afskygninger.
Fuglekøjeturen
Vadehavet og Fanøs enge mod øst får du helt ind under huden, hvis du begiver dig ud på fuglekøjeturen, hvor du har mulighed for at besøge Fanøs tre åbne fuglekøjer. Begynd turen ved "Farmen" lidt nord for Sønderho og følg markvejen mod nord. Har du øjnene med dig, kan du være heldig at finde den ikke helt almindelige blomst klokke-ensian. Den første fuglekøje du møder, er Sønderho Fuglekøje, som gemmer sig på din venstre hånd. Her kan du bl.a. møde rådyr, guldsmede og vildænder.

Næste køje er Sønderho Gamle Fuglekøje, der fremstår som et frilandsmuseum, og som er et must at besøge med dens originale fremtoning og en overskuelig og inspirerende udstilling. Fra et udkigstårn i køjen har du en storslået udsigt over vadehavet og langt ind over Jylland. Nordligst ligger Albue Fuglekøje.
En flok begejstrede sommergæster på Peter Meyers Sand med Fanøs naturvejleder.

Peter Meyers Sand
Har du chancen for at tage med Fanøs naturvejleder til Peter Meyers Sand, må du ikke lade denne chance gå fra dig. Her får du et helt enestående indblik i Vadehavets natur og storhed, tidevandet, sandbankerne, sejlrenderne, tidligere tiders søfart, stormfloder og fugleliv.

Blomsterture
På Fanø vokser en række meget sjældne blomster, heriblandt orkideer som sumphullæbe og hjertelæbe, men også den lille kønne klit-vintergrøn, leverurt, baltisk ensian og den nyindvandrede strandhornskulpe. Mange vokser på forskellige lokaliteter tæt på Sønderho Strand. En oversigt over voksesteder finder du på hjemmesiden: Rundt om det maritime Fanø
Fanø og skibsfart hører naturligvis sammen. Historien herom har jeg oplevet gennem besøg i Skibsfarts- og dragtsamlingen, kirkerne i Sønderho og Nordby med deres sømandsgrave og kirkeskibe, og f.eks. det store genrejste sømærke Æ Kåver. Har du tid til at tage med "Rebekka", den eneste sejlende evert i Danmark, må du ikke lade denne mulighed gå fra dig. Her kan du genopleve tidligere tiders sejlads og navigation. Andre nyttige links God ferie 2013 på Fanø - og god tur
Per Hofman Hansen


Fanø guiden 2013
Download den komplette Fanø Guide 2013

Besøg Sønderho gamle Fuglekøje med
gratis guidede rundvisninger

Fuglekøjen har åbent hver dag året rundt fra solopgang til solnedgang, og der er gratis adgang. På følgende dage er der i sommerhalvåret 2013 gratis guidede rundvisninger fra kl. 10 til ca. 12:
  • 18. maj - Museernes dag
  • 13. juli - Fannikerdagen
  • 20. juli - Sønderhodagen
  • 3. august - Familiedragefestival
  • 21. september - Strikkefestival
  • 17. oktober - Landsbyernes uge

DOWNLOAD GRATIS TURKORT
Se kortet i stor størrelse og download det i PDF-format lige til at printe ud i A4-format. Nyhedsbrevets klumme
Abonnér på mine nyhedsbreve om
Fanøs kultur, natur og historie
Modtag med mellemrum en hilsen om ny viden og interessante historier om Fanø.
   

 


Arkiv med de første 20 nyhedsbreve
Arkiv med de følgende nyhedsbreve



Publiceret 15. februar 2013. Tekst, research og layout: | Aldus.dk | Til min Fanø-forside |