Stykker til Fanøs kultur, natur og historie. Redigeret af Per Hofman Hansen

Æ Kåver på David Jacobsens tegning fra Sønderho 1852

Min forside > Stykker til Fanøs kultur og historie > Æ Kaaver > Æ Kåver på David Jacobsens tegning
David Jacobsen: Sønderho. Udsigt til æ Kåver. August 1852 David Jacobsen: Sønderho. Udsigt til æ Kåver. August 1852.
Sønderho Skole ses af gode grunde ikke, da den først blev opført fire år senere i 1856. På tegningen er det måske fattighuset med vippebrønd som ses til venstre og til højre Kåverhuset med buede overliggere over dørene. Blyant på papir (20,4 x 11,4 cm). Mærket på bagsiden 485-47E. Tegningen er her gengivet med venlig tilladelse fra © Museum Jorn.

Den unge maler David Jacobsen besøger Fanø i 1852
I august 1852 besøgte den unge danske maler David Jacobsen (1821-1871), der var uddannet fra Kunstakademiet i København, de to danske vesterhavsøer Fanø og Föhr, hvor han foruden landskabsbilleder især forsøgte at fastholde øboernes dagligliv og arbejde i skitser og studier. Rejsen var, ligesom rejsen året før til Bornholm, et led i det nationalromantisk kunstneriske program, som danske kunstnere følte sig inspireret af og forpligtet til at følge. Et program som havde til hensigt at skildre danske folkelivsmotiver.
    Fra David Jacobsens ophold på Fanø findes bevaret omkring 60 skitser og tegninger, som alle er at finde i Silkeborg Kunstmuseums arkiv. Skitserne omfatter bygningselementer, gadeforløb, landskaber, skibe, udendørs inventar, interieurer, portrætter, beklædning, redskaber og aktiviteter.
Kilder
  • David Jacobsens arkiv i Museum Jorn.
  • En række af David Jacobsens tegninger fra Silkeborg Kunstmuseums samling har været gengivet i Fanø Lokalhistoriske Forening. Et medlemsskrift, nr. 52, efterår 2002, s. 9-13.
  • David Jacobsen i Weilbach Dansk Kunstnerleksikon. Kunstindeks Danmark.
  • Troels Andersen: David Jacobsen 1821-1871. Silkeborg Kunstmuseum, 1988.
Æ kåver oppe på klitterne. David Jacobsens maleri med fra Sønderho ca. 1852 Æ kåver oppe på klitterne. David Jacobsens maleri med fra Sønderho ca. 1852.
Se maleriet i stor udgave.

Publiceret 24. februar 2007. Opdateret 12. februar 2020. Idé, research, og layout: © - Aldus.dk - Til forsiden.