Til forsiden Fanø Nordsøbad beskrvet af Georg Brandes Fanø skildret i Illustreret Tidende 1860-1921

Fanø. (Ferie og rekreation i Jylland). Illustreret Tidende, søndag 14. juni 1914

Boghandler Hansens pensionat, Fanø
Boghandler Hansens Pensionat.
Fanø har en ejendommelig natur, dens strand skal man lede længe for at finde mage til, og vesterhavsbadene derovre er vidt berømte. De skiftende farvenuancer, morilden, de maleriske klitter og endelig sportslivet derovre er årsagen til den store turistinvasion.

Mellem klitter og strand hersker der et muntert badeliv. Børn og voksne leger i sandet eller nyder tilværelsen i strandkurve og klitter, der spilles golf og tennis, køres og rides og daglige koncerter, selskabelighed og baller forlyster gæsterne, men ikke mindst sportslivet med dets matcher, tager ungdommens interesser. Der kæmpes hvert år i såvel tennis som golf, og for den førstes vedkommende er der udsat en vandrepokal. Der gøres alt for at holde sportsbanerne i mønsterværdig orden. Der udsættes præmier på Fanø for mange af de interesser, som badegæsterne i særdeleshed ynder, således for den smukkeste fæstning og det smukkeste amatørfotografi fra badet.

Fanø har god forbindelse med omverdenen og har sin egen post og telegrafstation. De fremmede, der kommer til badet, ser først Kurhotellet med dets storslåede kurlokaler og den dejlige udsigt over havet. Her er samlingsted for det store badepublikum i den store kursal, der har en gulvfalde på 300 fod og en højde af 33 fod, og her i denne sal finder alle festlighederne sted. Desuden findes der på Kurhotellet læse-, konversations- og spillesale.

Lige overfor Kurhotellet ligger Hotel Kongen af Danmark med sine høje tårne, fra hvilke der er udsigt over hele Fanø, ja endog Ribe Domkirke. Rundt omkring ligger de mange villaer og lidt længere mod nord Strandhotellet med sin lange facade.
Boghandler Hansens pensionat og boghandel, Fanø
Boghandler Hansens Pensionat og Boghandel.


Forplejningen i de forskellige hoteller er udmærket, og man kan på Fanø i alle retninger leve efter sin personlige smag, tilbøjelighed og sin pengepung.

Hansens Pensionat på Fanø, der tilhører boghandler I.N. Hansen, består af 3 villaer, Villa Anna, som er pensionatets hovedbygning, Villa Prinsesse Marie samt Villa Marguerita. Pensionatet, der er oprettet i 1895 og ligger 2 minutters gang fra badestranden, disponerer i alt over 50 værelser; navnlig de på Prinsesse Marie er herskabeligt udstyrede, har balkon, og passer særlig til familier.

Prisen er for voksne 5 kr. pr. dag og for børn under 10 år 3½ kr. for fuld pension. I tiden fra maj til 1. juli og efter 20. august ydes der moderation. Pensionatet kan huse ca. 60 gæster; i hovedbygningen er der spisesal og læseværelse, og desuden findes telegraf og poststation samt en boghandel i ejendommen.

Artiklen er publiceret anonym.


Kilder
Boghandler Hansens boghandel, Fanø
Indgangsparti og udstillingsskabe til Hansens Boghandel, Fanø Vesterhavsbad.

Publiceret 12. marts 2006. Idé, research, og layout: © - Aldus.dk.