Historie
Såvel i Norge som ude i Europa er Baldishol-tæppet enestående. Hvor det er fremstillet kan ikke siges med sikkerhed, men det er tydligvis inspireret af forlæg fra Sydeuropa, men stilmæssigt kan det passe, at det er vævet i enten Nordfrankrig eller England. Det kan dog også være vævet i Norge.

Tæppet stammer fra den i 1879 nedrevne 1600-tals kirke på Baldishol i Nes i Hedmark Fylke. Kun ved et lykketræf blev det reddet fra tilintetgørelse. En familie, der boede i nærheden af kirken, havde allerede erhvervet flere ting herfra og på en auktion købte den et gammelt altertæppe og en snavset klud fyldt med jord og ler. I kirken havde det fundet anvendelse som fodskammel for klokkeren for at beskytte ham mod træk fra det gamle utætte gulv. Tæppet blev gjort rent og de klare farver kom frem. Det blev også nødtørftigt repareret og det kom op at hænge i familiens hjem i Christiania (Oslo). Senere blev det købt til Kunstindustrimuseet i Oslo.

Mysteriet på Plaza d'Espana
På NRK's P1 Nyheter, "God Tur", kunne man for nogle år siden følgende historie om Baldisholtæppet:
"På denne plassen i Sevilla, som ble bygget i forbindelse med en stor utstilling i 1929, har hver provins i Spania sin nisje, som er dekorert med typiske motiver fra regionen. I nisjen for Valencia er det en benk som har samme motiver som det norske klenodiet ”Baldersholteppet”, funnet i 1879 da Baldishol kirke på Hedmark ble revet. Nå henger det på Kunstindustrimuseet i Oslo, og er ikke bare et sjeldent norsk kunstverk, men enestående i Europa. De samme motivene som på teppet, en mann i lang frakk og en rytter med skjold finner du altså på denne benken.
    Det er flere teorier om dette, blant annet at den spanske kunstneren, som var gift med en svensk dame, har sett bilde av dette i en av hennes kunstbøker. Det er også noen som mener at teppet må være spansk og røvet av norske vikinger, eller at det er en gave fra Spania til Norge. Dagens teori er at det har vært med en pilgrim fra Spania til Norge, og havnet på Hedmarken, fordi pilgrimsveien til Nidaros gikk her.
    Men i dag kommer også Per Apall Olsen i Tvedestrand med en opsiktsvekkende oppdagelse. Han så en kopi av teppet – med nøyaktig de to samme motivene - på en vegg i den spanske paradoren i Jaen. Omstendighetene da var slik at han ikke fikk undersøkt dette nærmere, men har bestemt seg for å dra dit igjen".

Baldisholtæppet gengivet på keramiske fliser
Her ses den omtalte bænk i Sevilla med Baldisholtæppet gengivet på keramiske fliser! Bænken er en del af Valencias afdeling på den ibero-amerikanske udstilling, som blev afholdt i 1929. Men hvordan og hvem der har fået ideen til at "kopiere" Baldisholtæppet her, er der ingen der ved. På bænken ligger et eksemplar af lille fine tekstilhistoriske tidsskrift "Tenen", som i sommeren 1997 bragte en artikel om Baldisholtæppet på flisebænk i Sevilla, som tekstilhistoriken Hanne Frøsig Dalgaard © venligst har givet mig lov til at offentliggøre her. Foto © gengivet med venlig tilladelse fra Vibeke og Frits Lilbæk.


Til hovedsiden
April måneds motiv
Maj måneds motiv
Om Baldisholtæppets borter, blomster og andre detaljer
Baldisholtæppets væveteknik

Opdateret 30. september 2007. .